Anunțul care aruncă scena politică în aer: Raed Arafat, premier!

Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunțat că va merge astăzi la consultările cu președintele Klaus Iohannis

Pro România îl va propune pe Raed Arafat pentru funcția de prim-ministru. ”Voi merge la Cotroceni, dacă suntem invitați. Eu o țin pe a mea și îl voi propune pe domnul Raed Arafat. În toată această criză este singurul om care mai ia decizii, care știe ce are de făcut”, a spus Victor Ponta, la un post TV.

Consultări la CotroceniPreședintele Klaus Iohannis a chemat partidele politice, vineri, la consultări pentru a desemna un nou prim-ministru. Conform programului consultărilor, PNL are întâietate.

Ora 13:00 – Partidul Național Liberal (PNL);

Ora 13:30 – Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 14:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 15:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);

Ora 15:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

Ora 16:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;

Ora 16:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, , după ce premierul desemnat Florin Cîţu şi-a depus mandatul, că este un gest politic pe care-l respectă, o hotărâre care dovedeşte maturitate politică. Preşedintele a convocat pentru vineri, la ora 13:00, consultări cu partidele parlamentare.

”Domnul Florin Cîţu şi-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat, un gest politic pe care îl respect. Este o hotărâre care dovedeşte maturitate politică, în contextul complicat provocat de coronavirus.Vreau să subliniez că această decizie nu schimbă cu nimic faptul că România are, în acest moment, un Guvern care funcţionează, Guvernul Orban, care a dovedit că acţionează cu toată hotărârea şi responsabilitatea şi ia toate deciziile necesare pentru a stopa răspândirea infecţiilor cu noul coronavirus. Datorită acestor măsuri, chiar dacă mai drastice, dar luate la timp, în România numărul infectărilor a rămas destul de mic”, a declarat preşedintele.

Președintele a anunţat că a decis convocarea consultărilor, pentru vineri, începând cu ora 13.00.

”Nu avem niciun moment de pierdut. Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate, astfel încât săptămâna viitoare să fie învestit un Guvern cu puteri depline, un guvern împreună cu care pot să mă dedic sută la sută combaterii efectelor răspândirii noului coronavirus, având atunci la dispoziţie toate pârghiile pentru a lua măsurile ce se impun. Prioritatea zero în aceste zile este protejarea sănătăţii oamenilor. De aceea, repet, răfuielile şi meciurile politice nu-şi au deloc rostul în actualul context”, a afirmat Iohannis.

El a subliniat că, pentru a fi cu adevărat eficiente, măsurile instituite de Guvern trebuie urmate cu stricteţe de fiecare dintre noi.

”Respectarea fără excepţie a regulilor de igienă reprezintă principala linie de apărare împotriva răspândirii virusului şi cu toţii putem contribui din acest punct de vedere la diminuarea riscului de contaminare. Limitarea cât de mult posibil a contactului social, evitarea aglomeraţiilor, flexibilizarea programului de lucru sunt alte măsuri care contribuie foarte mult la reducerea transmiterii virusului. Carantina sau autoizolarea acolo unde se impun sunt obligatorii, oricât de neplăcute ar fi sau oricât disconfort temporar ar crea. Nedeclararea tuturor informaţiilor către medici şi ignorarea restricţiilor de autoizolare sau de carantină pot avea efecte foarte grave atât asupra persoanei care face aceste lucruri, cât şi asupra apropiaţilor săi sau chiar asupra întregii comunităţi„, a menţionat şeful statului, argumentând că ”împiedicând răspândirea virusului în comunitate, câştigăm timp preţios pentru a lupta cu acest flagel”, conform news.ro.

El a precizat că printr-un comportament responsabil şi prudent sprijinim în mod direct atât medicii, cât şi oamenii bolnavi care au realmente nevoie de îngrijire de specialitate.

”Peste tot în lume, în cazul unei epidemii sau pandemii, sistemul medical este supus unei presiuni uriaşe. Depinde de fiecare dintre noi să punem umărul la atenuarea acestei presiuni. Ajutând medicii, îi ajutăm practic pe semenii noştri a căror viaţă sau sănătate ar fi în mare pericol fără asistenţă medicală”, a explicat Iohannis.

”Dragi români, o atitudine prudentă şi responsabilă nu echivalează sub nicio formă cu panica. Evitaţi propagarea de ştiri false, alarmiste, nu contribuiţi la diseminarea unor informaţii care produc isterie, anxietate şi comportamente iraţionale. Dacă auziţi un zvon, nu îl răspândiţi mai departe şi descurajaţi-i pe ceilalţi să o facă! Pandemia de informaţii false şi de minciuni este extrem de periculoasă şi de nocivă. Informaţi-vă doar din surse oficiale! Urmăriţi comunicările publice făcute de instituţiile statului, urmăriţi canalele oficiale de transmitere a ştirilor. Am constatat cu toţii cât de mult rău pot produce asemenea ştiri false, precum cele care circulă acum – cică oraşe întregi din România urmează să intre în carantină. Nu ne aflăm într-un asemenea scenariu! Nu luaţi cu asalt magazinele şi farmaciile!”, a dost mesajul lui Klaus Iohannis.

”Deşi nimeni nu poate oferi garanţii, sunt optimist că vom trece împreună cu bine peste această grea încercare pentru români şi pentru România. Separaţi suntem slabi în faţa oricărei vulnerabilităţi, pe când împreună, cu omenie, încredere şi spirit de întrajutorare, vom reuşi să depăşim toate obstacolele”, a conchis preşedintele.

Declarațiile vin în contextul în care Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat, anunțul venind cu mai puțin de 10 minute înaintea ședinței Parlamentului pentru votul de învestitură, ședință cu șanse mari de validare.

Florin Cîțu susține într-o postare pe Facebook că a acceptat nominalizarea ca premier în logica anticipatelor, însă pentru că această variantă nu mai există acum s-a retras pentru a-l lăsa pe Ludovic Orban să fie premier, acest lucru fiind necesar pentru ca PNL să aibă succes în alegeri.

Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că Ludovic Orban a făcut presiuni asupra lui Florin Cîțu de a renunța la desemnare. Președintele Klaus Iohannis, care a girat scenariul, ar urma să-l desemneze din nou pe Orban pentru funcția de premier. Strategia este că, din nou desemnat, Orban să formeze un Guvern, cel mai probabil cu PMP și USR.

Mutarea liberalilor vine în contextul în care Curtea Constituțională a blocat scenariul anticipatelor, declarând neconstituțională ordonanța în acest sens. Mai mult, șansele ca Guvernul Cîțu să fie învestit erau foarte mari, toate partidele, cu excepția PSD, anunțând că îl vor vota. Astfel, PNL se afla în situația de a avea un premier care fusese desemnat pentru a fi respins, în logica planului pentru anticipate.

Admin

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *