Arafat: Atrageţi-le atenţia celor care nu respectă regulile. Cei care nu poartă măşti să nu fie lăsaţi în mijloacele de transport în comun

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat, la postul B1 TV, că reducerea numărului de infecţii noi cu Covid-19 depinde de respectarea regulilor de către cetăţeni.

În acelaşi timp, şeful DSU a atras atenţia asupra mesajelor negaţioniste care îi îndeamnă pe oameni să nu se conformeze măsurilor instituite în starea de alertă.

„Noi ne-am aşteptat la creşteri după începerea relaxărilor, dar noi am rugat populaţia să respecte unele reguli compensatorii de prevenire.

De la mască, la evitarea locurilor aglomerate, respectarea unor reguli de distanţare fizică – toate aceste aspecte contează foarte mult pentru ca relaxarea să nu aibă un impact major şi o creştere importantă a cazurilor.

La ce vedem în acest moment, creşterea numărului, apariţia unor focare, plus bineînţeles creşterea numărului de cazuri din secţiile de terapie intensivă, normal că aceste lucruri sunt îngrijorătoare şi modul în care putem să prevenim ca acest lucru să se perpetueze este implicarea populaţiei în respectarea regulilor.

Aici este un parteneriat între noi şi omul de rând, populaţia în general. Dacă populaţia respectă regulile şi fiecare îşi face treaba lui, există o şansă bună să oprim creşterea cazurilor şi să trecem către o situaţie mai favorabilă.

Dacă ignorăm şi ascultăm mesajele negaţioniste şi mesajele care încurajează tinerii, populaţia să nu respecte regulile, cum am văzut o campanie care a fost recent difuzată pe reţelele sociale, riscul real este să scăpăm de sub control situaţia şi să crească numărul cazurilor într-un mod exponenţial.

Deci, la acest moment, totul depinde de fiecare dintre noi, să respectăm regulile. Nu există restricţii, după cum vedeţi, adică au rămas câteva. Majoritatea lucrurilor s-au relaxat, dar de la început am zis că relaxarea trebuie compensată cu măsurile de prevenire. Nu respectăm măsurile de prevenire, atunci relaxarea poate să aibă un impact prin a creşte numărul cazurilor şi, mai ales, impactul asupra sistemului sanitar”, a susţinut Arafat.

De asemenea, şeful DSU i-a îndemnat pe români să le atragă atenţia, „în mod politicos”, persoanelor care nu respectă regulile de siguranţă, subliniind că, de exemplu, cei care nu poartă în mod corect măşti de protecţie pur şi simplu nu ar trebui să fie lăsaţi să urce în mijloacele de transport în comun.

„Aici cred că este problemă, că noi nu cerem altuia să respecte regulile, când ştim că nu numai că nu o respectă, dar ne pune şi viaţa noastră în risc şi în pericol. Deci într-un magazin, dacă intră cineva fără mască şi refuză să poarte mască, magazinele mari cel puţin ştiu că au măşti şi distribuie măşti, dar pentru cei care n-au, dacă o persoană nu vrea să poarte mască, există personal de pază, poate să-l poftească afară. Trebuie să se respecte aceste reguli.

În mijloacele de transport în comun, dacă o persoană nu respectă, în mod politicos trebuie atrasă atenţia ei, să respecte regulile şi să poarte mască. Nu trebuie să fie lăsată să urce în transportul public în comun o persoană fără să aibă mască, şi să fie purtată corect, nu pe bărbie, trebuie să acopere nasul şi gura.

Acestea sunt regulile – sunt reguli de bază, reguli simple, nu sunt atât de complexe, nu trebuie să se facă o instruire specială pentru ele, dar totul este despre conştiinţă şi despre respectarea acestor reguli, pentru a ne proteja şi a-i proteja mai ales şi pe ceilalţi”, a adăugat şeful DSU.

În ceea ce priveşte posibila adoptare de noi restricţii sau de înăsprire a amenzilor actuale, Arafat a susţinut că s-ar putea să vedem o înăsprire a controalelor şi a aplicării măsurilor în cazul celor care nu respectă regulile.

„O să existe, bineînţeles, măsuri de control, care vor avea loc şi care vor fi intensificate, pentru că este singura soluţie prin care putem să le impunem celor care nu vor să le respecte. Totuşi, (n.r. – cei care nu respectă regulile) sunt o minoritate faţă de restul populaţiei, dar trebuie să le impunem să respecte regulile şi să respecte măsurile de prevenire”, a continuat Arafat.

În ultimele zile a fost raportat un număr tot mai mare de noi infecţii cu coronavirus. Întrebat dacă acest lucru s-ar datora faptului că a fost crescut numărul de testări, şeful DSU a declarat că această abordare nu este corectă pentru că a avut loc şi o creştere a cazurilor de la terapie intensivă.

Admin

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *