Când va fi cea mai neagră zi pentru România

Luni, 13 aprilie ar putea fi cea mai neagră zi pentru România. Este ceea ce cred cercetătorii americani, care au calculat când ar putea fi vârful epidemiei în ţara noastră. Previziunea a fost făcută de Institutul pentru Măsurători şi Evaluare în domeniul Sănătăţii de la Universitatea din Washington.

Cercetătorii spun că se apropie perioada cea mai grea pentru România. Sâmbătă, pe 11 aprilie, resursele medicale vor avea cel mai mare grad de solicitare.

Estimările arată că vârful pandemiei va fi atins în ţara noastră luni, pe 13 aprilie, adică peste cinci zile. 8 mai va fi prima zi în care România nu va înregistra niciun deces. Peste fix o lună aşadar. Însă, până în data de 4 august 2020, numărul deceselor ar putea ajunge la 804.

Scenariul americanilor arată că, pentru vârful pandemiei, România va avea nevoie de cel puţin 254 de ventilatoare şi peste 1.300 de paturi pentru bolnavi. La terapie intensivă, ar fi nevoie de cel puţin 299 de locuri. Dacă ar fi să comparăm estimările cercetătorilor cu cifreele furnizate de autorităţi, nu avem mtoive de îngrijorare.

NELU TĂTARU, ministrul Sănătății – Depinde foarte mult de acest vârf. În acest moment avem 1.600 de ventilatoare pe 1.600 de paturi de ATI, deci sunt suficiente. Sperăm ca în perioada următoare, până într-o lună, sa avem un necesar de 400 de ventilatoare pe care să îl fi preluat.

Atenţie, însă! Studiul arată că aceste calculele ar putea fi valabile doar dacă măsurile de distanţare socială vor fi respectate în România cel puţin până în luna mai. Şi preşedintele Klaus Iohannis i-a rugat, din nou, pe români să respecte regulile, chiar dacă vin sărbătorile.

KLAUS IOHANNIS, președintele României – Dacă credem că vremea frumoasă alungă virusul şi nu mai este atât de grav, atunci, dragii mei vă spun că putem să ajungem în faza in care aceste măsuri trebuie prelungite luni de zile şi nimeni nu-i doreste asta.

Şi tot prevenţia ne-a ajutat să nu înregistrăm un număr atât de mare de decese. Conform algoritmului, pe 8 aprilie, România ar fi putut avea 241 de morţi. Mai grav, aşadar, decât acum.

Admin

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *