CORONAVIRUS. Violeta Alexandru, despre soluţiile legate de cheltuielile cu angajaţii trimişi acasă

Coronavirus. Violeta Alexandru, ministrul interimar al Muncii a anunţat la RFI faptul că Guvernul analizează o soluţie legată de cheltuielile cu şomajul tehnic pentru angajaţii din mediul privat, trimişi acasă, pe fondul crizei coronavirusului.

Violeta Alexandru, ministrul interimar al Muncii, a declarat faptul că a început să apeleze la clauzele privind forţa majoră, pe fondul crizei coronavirusului, însă aceasta ar trebuie să fie ultima soluţie şi temeinic justificată.

“Am observat, din păcate și subliniez acest lucru, din păcate, că pe fondul acesta de criză și pe tensiunea pe care o resimt în societate, unii angajatori au trecut deja la soluții radicale. Este adevărat, sunt oameni care probabil făcându-și o evaluare a veniturilor din companie, respectiv a perspectivelor de a se angaja în relații contractuale cu diverși clienți pentru a genera venituri, văd în acest moment că situația financiară a companiei lor este în pericol, este într-un impas major. Însă am constatat că într-adevăr, există o tendință, pe fondul evaluării disponibilului financiar și în general pe fondul stării de tensiune din societate, ca unele companii să apeleze la clauzele privind forța majoră. În opinia mea, aceasta ar trebui să fie ultima soluție și temeinic justificată”.

CORONAVIRUS. Violeta Alexandru: Avem datoria să ne gândim la angajaţi

Violeta Alexandru a atras atenţia cu privire la ceea ce înseamnă forţa majoră. În plus, aceasta a declarat faptul că angajaţii nu ar trebui puşi în situaţia de primi un mesaj pe telefon în care li se spune că nu vor mai lucra.

Violeta Alexandru atrage atenția că ”forța majoră înseamnă că de mâine îi spui angajatului să nu mai vină la serviciu, iar acest om, în condițiile în care i se invocă acest articol, rămâne fără indemnizație de șomaj, rămâne fără nici un fel de sprijin, ceea ce sigur, din perspectiva angajatorului care nu mai are resurse să acopere plata salariului are anumite justificări, dar eu cred că toți trebuie să ne gândim la impactul social pe care o asemenea măsură îl are și să încercăm (…), chiar dacă suntem presați de toate aceste probleme, avem datoria să ne gândim la angajați și să nu-i punem în situația de a le spune printr-un mesaj trimis prin telefon, așa cum am văzut că se mai întâmplă sau printr-o scurtă informare ”peste o oră nu mai lucrezi” sau ”de mâine să nu mai vii la serviciu”. Este un șoc și pentru ei, așa cum este și pentru angajator și cred că avem datoria să încercăm să gestionăm rațional și cu puțin mai multă grijă aceste situații”.

CORONAVIRUS. Violeta Alexandru nu recomandă concediul medical şi de odihnă

Violeta Alexandru propune, în contextul închiderii instituțiilor de învățământ începând de miercuri, ca părinții să rămână, prin rotație, acasă. Aceasta a declarat faptul că în urma deciziei de închidere a şcolilor şi grădiniţelor, părinţii a pestre trei milioane de copii se află în situaţia în care nu au cu cine îşi lăsa copiii. 

CORONAVIRUS. Violeta Alexandru recomandă flexibiliyarea programului de lucru pentru părinți

În contextul măsurilor luate pentru a evita răspândirea infectării cu noul coronavirus, Ministerul Muncii va avea pe site-ul propiu o secţiune specială cu întrebări şi răspunsuri legate de domeniul muncii.  Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a afirmat că se recomandă flexibilizarea programului de lucru pentru părinţii care nu au cu cine să îşi lase copiii acasă.

“O bună parte din ziua de astăzi am petrecut-o în discuţii legate de situaţii de viaţă în care s-ar putea afla angajaţii, dar şi angajatorii în contextul măsurilor privind coronavirusul. Oamenii sunt preocupaţi. Au nevoie de îndrumări. Am cerut echipei mele să evităm limbajul de lemn şi să oferim răspunsuri clare, în cadrul legal existent. Astăzi am răspuns punctual întrebărilor, de mâine vom deschide o secţiune distinctă în pagina de internet cu cele mai frecvente întrebări şi răspunsuri. Vom completa documentul pe toată durata zilei.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.