COVID-19: Marcel Vela anunţă că acceptă să intre în şomaj tehnic pe perioada crizei. Ministrul de Interne neagă măsluirea cifrelor

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, dă asigurări că angajaţii MAI care sunt implicaţi în gestionarea situaţiei create de criza medicală nu trebuie să se teamă că salariile lor ar putea fi reduse prin implementarea unor măsuri similare cu cele luate în cazul altor categorii de bugetari.

Vela susţine că MAI are chiar posibilitatea de a angaja oameni pentru şase luni, dar încă nu este cazul.

Marcel Vela susţine că bugetarii angajaţi ai MAI implicaţi în gestionarea situaţiei create de pandemie nu trebuie să se teamă că ar putea fi trimişi, temporar, în şomaj tehnic, aşa cum este cazul altor categorii de angajaţi din sistemul public.

Eu, fiind demnitar, sau politician care trece vremelnic prin această funcţie, sunt de acord să mi se reducă salariul şi să lucrez în şomaj tehnic, chiar achiesez la asemenea soluţie. (…) Indiferent cum este tehnic, eu tot la minister stau 24 din 24 de ore, dar esenţa este că sunt de acord să mi se reducă salariul, eu chiar sunt de partea oricărei idei care dă şi un mesaj de solidaritate şi de sacrificiu în clipe grele. Dar cei care lucrează în interiorul MAI cu siguranţă nu vor fi afectaţi de acest lucru, dimpotrivă, avem capacitatea să mai aducem în sistem, avem posibilitatea că dacă avem nevoie de forţe putem să angajăm pentru o perioadă de şase luni”, a afirmat Vela vineri seară, într-o intervenţie la Antena 3.

Acesta a spus că nu s-a ajuns încă la momentul în care să fie nevoie de angajări temporare la MAI pentru că angajaţi din birouri au fost „coborâţi în stradă” şi că inclusiv membri din corpul rezerviştilor din cadrul MAI ar putea veni în structurile operative pentru gestionarea actualei situaţii de criză.

„Vreau să asigur cetăţenii că nu este nicio intenţie a vreunei autorităţi de a măslui cifre, de a ascunde realitatea”

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, dă asigurări că datele prezentate public de autorităţile române privind situaţia îmbolnăvirilor şi deceselor cauzate de Covid-19 sunt cele reale şi cere populaţiei să respecte în continuare măsurile de distanţare socială, spunând că speră ca la jumătatea lunii mai numărul de cazuri să scadă.

Vreau să vă spun cu toată sinceritatea, există Grupul de Comunicare Strategică, oameni care muncesc zi şi noapte, îi văd cum comunică, cum actualizează cifrele, cum dacă a scăpat o eroare depun toţi eforturi să o regleze astfel încât pe grupul din care fac parte ziariştii să fie date informaţii corecte, ample şi exacte. Dacă au scăpat erori (…) au scăpat date din greşeală, cu siguranţă ele au fost reglate imediat, s-au reglat în timp util şi acest Grup de Comunicare Strategică a dat explicaţii din ce cauze s-a greşit o raportare. Vreau să asigur cetăţenii că nu este nicio intenţie a vreunei autorităţi (…) de a măslui cifre, de a ascunde realitatea. (…) Eu vă garantez că suntem corecţi”, a spus Vela, vineri seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Acesta a arătat că, de aproximativ două săptămâni, secretarul de stat care răspunde de prefecturi a transmis acestora să dea date la nivel local, iar prin corelarea acestora se poate constata realitatea datelor furnizate la nivel naţional.

Vela a susţinut că, în luna februarie, România se afla „cam la acelaşi nivel cu Spania” şi face diferenţele între numărul morţilor înregistraţi în cele două ţări, arătând, în acest context, că măsurile luate de autorităţile române au fost unele bune.

Măsurile luate de noi de prevenţie, de a lua o atitudine fermă, au fost bune pentru că, până la urmă, ce se măsoară în realitatea cotidiană este necazul, drama, decesul, că stăm în case, că ne îmbolnăvi şi ne vindecăm, este mai uşor de suportat. Cel mai greu este când familiile pierd pe cei dragi. Dacă ne comparăm cu alte state, unde sunt mii sau zeci de mii de decese, cred că noi am gestionat bine”, a afirmat Marcel Vela.

Vela a ţinut să-şi ceară public scuze vârstnicilor a căror deplasare a fost restricţionată drastic, spunând că decizia în ceea ce îi priveşte a fost luată la sfaturile specialiştilor.

„Măsura pe care am luat-o de a-i reţine mai mult la domiciliu este pentru că îi iubim, nu pentru că dorim să le limităm mişcările”, a adăugat Marcel Vela.

El a spus că „speră”” ca la jumătatea lunii mai virusul „să nu mai fie atât de agresiv şi să se răspândească atât de mult”, subliniind că în următoarele săptămâni este aşteptată o creştere a numărului de cazuri.

„După luna mai sunt, din ce am discutat cu specialiştii, sunt în situaţia nu neapărat fericită, sau bucuroasă, în situaţia normală şi plăcută de a da şi o altfel de măsură, o altfel de cuantificare a ceea ce se întâmplă în luna mai şi atunci măsurile vor fi mai relaxate, vom şti mai multe despre aceste virus, vom avea şi alte metode de a ne proteja împotriva lui (…) Cu siguranţă dacă vom respecta până atunci toate condiţiile impuse în ordonanţe, de a sta în case, de a respecta distanţa socială, luna mai ne va găsi mai sănătoşi şi mai în siguranţă”, a mai spus Vela.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.