EPIDEMIOLOGUL MOLNAR GEZA VORBEȘTE DESPRE VÂRFUL PANDEMIEI DE COVID-19 ÎN ROMÂNIA: „DUPĂ DOUĂ, TREI SĂPTĂMÂNI TREBUIE…”

Cunoscutul epidemolog Molnar Geza a dezvăluit, marți seara, de ce felul de transmitere a coronavirusului de către persoanele asimptomatice diferă de la caz la caz, dar și când ar urma să scadă numărul cazurilor de COVID-19.

Potrivit specialistului, în două, maxim trei săptămâni, numărul de cazuri noi de coronavirus ar trebui să intre pe o panta descententă. „Lumea științifică împarte perioada de asimptomatic în trei etape”, explică medicul, la Digi24.

„Începem să ajungem la vârf. După două, trei săptămâni trebuie în mod biologic să urmeze începere descreșterii morbidității care va avea o durată probabilă de 30, 35 de zile, în descreștere, nu cu dispariția virusului, ci cu dispariția stărilor epidemice din diferite județe.

Atât la Brșov, cât și la Prahova, Dâmbovița situația a cam fost scăpată din mână. Pentru că nu se poate să avem o creștere atât de bruscă la niște județe și la niște populații la care creșterea durează deja de 3 săptămâni.

Rolul asimptomaticilorAsimptomaticii joacă un rol destul de important în transmitere. Lumea științifică împarte perioada de asimptomatic în trei etape. În primele trei, patru zile de la momentul infectării transmiterea este destul de redusă.

După a patra, a cincea zi și până în a opta a noua zi, transmiterea este accentuată virusul a avut timp suficient să se multiplice în cavitatea oro-faringiană și, prin rezistența naturală a organismului – tânăr sau sănătos – înmulțirea are loc, dar nu are loc debutul simptomatologic care să necesite prezentarea la spital. Asta este perioada cea mai periculoasă.

Iar după cele 10 zile scade semnificativ rata de transmisibilitate”, a explicat Molnar Geza.

Situația coronavirus în RomâniaPână ieri, 14 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 33.585 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.798 au fost externate, dintre care 21.803 de pacienți vindecați și 1.995 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 637 noi cazuri de îmbolnăvire. Totodată, până în prezent, 637 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

Admin

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *