Medicii din Deva cer în lacrimi susţinere în lupta pentru combaterea coronavirusului

Suceava nu este singurul focar de coronavirus din România. O spun autorităţile, care au adăugat pe listă alte două localităţi periculoase: Deva şi Arad. Despre cât de gravă e situaţia la Deva ne-au vorbit în excusivitate cadrele medicale de acolo. O asistentă ne cere în lacrimi să-i susţinem pe cei care se luptă să ne salveze. Iată mărturiile cutremurătoare! 

Cristina Neagu, asistentă spital Deva: Fac apel la cei care stați în exterior și adresați cuvinte răutăcioase celor din interior, uitați-le oameni buni. Nu mai judecați medicii.

Ei vor să vină, dar echipați, să dea asistență medicală acelor gravide și copiilor lor. Atât vă cer. Nu v-am cerșit lăsați că dați șpagă. Sunt lucruri trecute, lăsați prejudecățile acum.

Obosită şi disperată, o asistentă cere oamenilor, în lacrimi, să aibă încredere în medici şi să-i susţină în criza pentru care nimeni nu a fost pregătit. De duminică nu a mai ieşit din spitalul-focar de la Deva şi aşteaptă cu înfrigurare rezultatul testului pentru coronavirus. 90 la sută dintre colegii ei, medici, asistente, infirmiere sunt în izolare. Cei care au rămas la muncă trebuie să aibă grijă de toţi pacienţii. 

“Am fost chemați pentru 14 zile să ne ajutăm colegele care sunt bolnave, deja aflate în izolare, să îngrijim pacienții de la Oncologie. Este foarte greu să stăm în costumele astea. Avem momente în care nu avem aer, avem momente când ne ia panica. Cumva trecem peste și reușim să ne ducem misiunea la capăt”.

În exclusivitate pentru Observator, un medic cardiolog a vorbit despre presiunea la care sunt supuşi doctorii acum. 

Constantin Blaj, șef Secția Cardiologie SJU Deva: Gândiți-vă că medicii își pun în acest moment cele două valori esențiale ale vieții în pericol: viața și sănătatea.

Și din presiunea pe care o exercită procurorii și toți ceilalți care vor să ne și prindă acum că nu respectăm legea, ni se pune în pericol și libertatea. Deci viața, sănătatea și libertatea. Cum vreți să acționeze un om la care sunt în pericol toate cele trei mari valori ale vieții?

Viața într-un spital covid e cumplit de grea. Pe lângă bolile pentru care pacienții vin să se trateze, pe lângă ameninţarea virusului, cadrele medicale trebuie să suporte şi reacţiile extreme ale pacienţilor.

Constantin Blaj, șef Secția Cardiologie SJU Deva: Bineînțeles! Au intrat în contact cu pacienți care și ei s-au dovedit că sunt pozitivi. În special o pacientă. Pacienta avea tulburări severe de comportament, a scuipat pe toată lumea, nu și-a ținut masca, nu a putut fi contenționată suficient de bine și, în contextul ăsta, cu toate măsurile de precauție pe care personalul le-a luat, totuși personalul s-a infectat. S-au infectat cred că și medici, încă se așteaptă rezultate.

Ioan Demeter este de 40 de ani medic la Spitalul Județean. Doctorul este infectat cu SARS-COV2 și își petrece zilele pe un pat al Secției de Boli Infecțioase. Știe precis momentul în care a luat virusul, de la un pacient care și-ar fi putut pierde viața dacă nu era consultat la timp. 

Ioan Demeter, sef Secția de Medicină Internă SJU Deva: După endoscopia digestivă efectuată cu un echipament sumar, care nu a fost la dispoziție atunci, deși am solicitat, știam cam ce îmi trebuie ca să fiu protejat. Nu am putut să las pacientul cu hemoragie digestivă superioară să nu fie diagnosticat la Deva.

Într-o altă parte a ţării, la Slatina, mai mulţi medici de la Spitalul Judeţean se declară jigniţi de “sporul de 500 de euro” lunar anunţat pentru personalul medical din “linia întâi”. Ei consideră banii mită.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.