Nimeni nu va mai avea voie sa mearga in spatii publice inchise fara masca. Anuntul facut de Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, ca dupa data de 15 mai toata lumea va fi obligata sa poarte masti de protectie in spatii publice inchise si in transportul in comun.

“Am decis astazi ca, dupa data de 15 mai, toata lumea va fi obligata sa poarte masti de protectie in spatii publice inchise si cand folosim transportul in comun”, a spus seful statului.

El a aratat ca s-ar putea renunta la purtarea mastii anul viitor.

Fara declaratii pe propria raspundere dupa 15 mai

Dupa data de 15 mai, cand se incheie starea de urgenta, nu vor fi prelungite restrictiile privind deplasarile individuale, a anuntat presedintele.

“Dupa data de 15 mai, deci dupa ce se epuizeaza actuala stare de urgenta, vom renunta la restrangerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restrictiile de deplasari individuale.

Sau, invers spus, vom putea sa ne deplasam in spatii publice fara sa trebuiasca sa declaram in prealabil unde mergem si de ce mergem. Este vorba despre libertatea de miscare individuala”, a spus el.

Iohannis a adaugat ca, dupa 15 mai, multe restrangeri vor ramane in vigoare si in acest sens a mentionat adunarile publice, precizeaza stirileprotv.ro.

Plan de revenire a elevilor la scoala

Presedintele Klaus Iohannis a mai anuntat ca va avea in cursul zilei de miercuri o intalnire cu reprezentantii Ministerului Educatiei pentru elaborarea unui plan concret privind revenirea elevilor la scoala.

“Vom avea un plan de relaxare in pasi. Vom stabili exact care activitate cand poate sa inceapa. O activitate extrem de importanta este activitatea scolara si chiar in aceasta dupa-amiaza voi avea o intalnire cu conducerea Ministerului Educatiei pentru a incepe sa elaboram un plan concret pentru revenirea elevilor la scoala. Cum va arata acest plan va fi prezentat public in momentul in care este elaborat cu toate detaliile aferente”, a spus seful statului.

Totodata, el a aratat ca se lucreaza la o analiza si la un plan care va prevedea exact cum se va reveni in activitatea economica, in special in zonele care au fost puternic restrictionate, dand drept exemplu zona comerciala.

Declaratia de presa sustinuta de presedintele Klaus Iohannis:

”Dragi romani, asa vom arata dupa 15 mai in spatiile publice inchise si atunci cand folosim transportul public in comun. Ca sa ne auzim mai bine, voi da jos masca.

Am avut astăzi o nouă întâlnire cu Premierul Orban și cu un grup de miniștri și consilieri, pentru a începe să detaliem ce am anunțat ieri, așa-numitul plan de relaxare. Este vorba, evident, de relaxarea măsurilor pe care le-am luat pentru protecția populației și, în acest sens, vom avea, în scurt timp, un plan destul de detaliat pe care îl vom prezenta public. Dar am considerat că unele din chestiunile care ne privesc pe toți, vă privesc pe toți, trebuie anunțate din timp, ca să ne pregătim.

Una dintre aceste măsuri este cea cu masca de protecție. Astfel, am decis astăzi că după data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp și vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control și nu mai există riscul infectării.

O a doua măsură pe care am decis-o este una care cu siguranță va bucura pe foarte mulți români. După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală.

Evident, pentru protecția generală a populației și pentru protecția individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare în vigoare. În acest fel, vor rămâne cu siguranță o vreme – vorbesc după 15 mai – în vigoare interdicțiile pentru adunări publice, pentru manifestări de tot felul.

Vor rămâne și alte interdicții în vigoare, dar aceasta nu va rămâne în vigoare, și mi s-a părut important să vă dau această veste, ca să avem cu toții această perspectivă, după 15 mai.

Până în 15 mai, până când se epuizează actuala stare de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare! Repet: până în 15 mai stați acasă! Toate restricțiile rămân în vigoare!

După 15 mai vom putea să ne mișcăm mai liber, însă viața nu va reveni, din păcate, la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii.

Vom avea un plan de relaxare în pași, vom stabili exact care activitate când poate să înceapă.

O activitate extrem de importantă este activitatea școlară și chiar în această după-amiază voi avea o întâlnire cu conducerea Ministerului Educației pentru a începe să elaborăm un plan concret pentru revenirea elevilor la școală. Cum va arăta acest plan va fi prezentat public în momentul în care este elaborat cu toate detaliile aferente.

În paralel, se lucrează la o analiză și la un plan care va prevedea exact cum se va reveni în activitatea economică, în special în zonele care au fost puternic restricționate, de exemplu zona comercială. Să nu ne imaginăm că totul revine la normal în 15 mai.

Unele restricții vor dispărea, multe altele, din păcate, vor rămâne în picioare și, pas cu pas, după un calendar care ține, evident, și de evoluția cazurilor de COVID-19, vom încerca să intrăm în ceea ce se numește „într-o nouă normalitate”, fiindcă, din păcate, specialiștii, experții, medicii ne spun că virusul nu va dispărea.

Deci, va trebui să găsim o modalitate de trăi cu acest virus, cu această epidemie. Asta înseamnă, în traducere liberă că, pe măsură ce interdicțiile impuse de autorități vor fi luate înapoi, răspunderea fiecăruia dintre noi va deveni mai mare.

Răspunderea fiecăruia va deveni mai mare pentru toți, în mod special însă pentru categoriile vulnerabile. Cei mai în vârstă, cei cu alte afecțiuni vor trebui să aibă mult, mult mai multă grijă de ei și noi va trebui să avem mai multă grijă cum interacționăm cu persoanele care sunt mai expuse riscului de infectare.

Pe parcurs, cum vom avea noi date, vom comunica public acest lucru.

Vă mulțumesc!”

O nouă ședință pe tema Covid-19 la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri, la Palatul Cotroceni, o nouă şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19.

La întâlnirea de la Cotroceni au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

De la începutul stării de urgenţă, preşedintele Klaus Iohannis a avut mai multe şedinţe pe tema COVID-19 cu membri ai Guvernului.

Admin

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *