Pentru cei nascuti dupa 1989, pare incredibil ca romanii mancau prost si putin in Epoca de Aur. Stateau la coada din timpul noptii ca sa cumpere ratia de alimente, pe cartela.

Pentru cei nascuti dupa 1989, pare incredibil ca romanii mancau prost si putin in Epoca de Aur. Stateau la coada din timpul noptii ca sa cumpere ratia de alimente, pe cartela.

Acum magazinele sunt pline cu o multime de produse, iar shopping-ul a devenit sport national.

Anii ʼ80 au fost cumpliti pentru romani. Mancarea se gasea tot mai greu. Oamenii se trezeau in toiul noptii si se asezau la rand, sa fie acolo printre primii in cazul in care la magazinul din colt ”bagau” marfa.

Putea fi orice: lapte, unt, oua, zahar, faina, malai, ulei, carne, pui, crenvursti, masline, branza, lamai, mezeluri, parizer din soia.

Se dadea cu portia, ”ca sa ajunga la toata lumea”. Magazinele ”Alimentara” aveau mai mereu rafturile goale. Ici, colo, erau ingramadite borcane cu salata de sfecla sau conserve de bulion.

Erau cozi imense si la paine, iar in ultimii ani din comunism aparusera cartelele pentru alimentele de baza. Se dadeau pe ratie. Painea, zaharul si uleiul se cumparau numai pe cartela si doar de la alimentarele de cartier. Rationalizarea painii a fost introdusa in 1982.

Ca sa scape de cozile interminabile, romanii isi faceau relatii pentru a capata marfa ”pe sub mana”, scrie adevarul.ro.

Cafeaua era foarte greu de gasit, chiar si cu pile. In locul ei, se gasea ”nechezol”, un surogat din naut si ovaz. Proviziile de alimente erau considerate specula si se pedepseau cu inchisoarea.

Aproape un deceniu, sub dictatura lui Ceausescu, romanii au supravietuit mancand cu portia. Pentru ca Ceausescu se incapatanase sa achite in avans datoria externa, s-a impus gasirea unor solutii pentru a se face economii la buget.

La data de 19 decembrie 1980 a aparut ”Legea pentru constituirea, repartizarea si folosirea pe judete a resurselor pentru aprovizionarea populatiei”. Decretul stabilea rationalizarea consumului de alimente in functie de judet, iar cartelele la zahar si ulei erau diferentiate pe categorii de populatie. Primeau ratii mai mari cei de la orase si ratii mai mici taranii.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *