Raed Arafat: „Hopul NU a fost trecut. Dacă nu respectăm regulile, vor fi pomeni după sărbători

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, susține că dacă cetățenii nu vor respecta restricțiile impuse de autorități cu ocazia Paștelui, în termen de 14 zile, o să avem o creștere rapidă a cazurilor de infecții și decese.

CORONAVIRUS ROMANIA. „Cel mai important lucru este să păstrăm distanțarea socială. Dacă nu respectăm regulile de Paște, vom putea avea creșteri în 14 zile. Vor fi pomeni, după sărbători. Riscăm ca în 14 zile să avem un număr de infecții crescut rapid.

Dacă nu respectăm regulile, peste 14 zile o să culegem roadele tragice. Încă hopul nu este trecut. Autoritățile nu pot opri virusul, oamenii trebuie să ne ajute”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat a adăugat că restricțiile pot să mai dureze încă 3-4 săptămâni. „Restricțiile pot să mai dureze 3-4 săptămâni. EU zic că trebuie să așteptăm până în mai pentru relaxare”, a adăugat Rafat, la Digi24.

Raed Arafat explică etapa următoare: vom trece în faza de conviețuire cu virusul

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că, în acest moment, nu se pune problema unei relaxări a măsurilor. Arafat face un apel la populație să mai aibă răbdare o perioadă, însă a explicat că și ulterior relaxării măsurilor va trebui să trecem în etapa de conviețuire cu noul coronavirus, iar populația va trebui să respecte distanțarea socială și măsurile de igienă.

”Aportul medicilor este unul extrem de important, dar ei se ocupă de cazurile din spitale. Mai important este aportul populației, oameni care trebuie să fie responsabili, să nu ajungă la spital, să nu se îmbolnăvească și să permită sistemului medical nu fie suprasolicitat.

Comportamentul populației este extrem de important, iar rugămintea mea pentru toți este să nu ia în considerare ceea ce se vorbește în spațiul public, că e gata, că ne relaxăm, că nu mai este nevoie să ne protejăm. Nu suntem în situația de a impune o relaxare a măsurilor.

Rog populație să nu meargă în vizite de Paște, să nu primească alți oameni în case. Dacă au ceva de dus, să lase la ușă și să plece. Chiar și câteva minute pot fi fatale pentru acel om.

Intrăm într-o perioadă de Sărbători, acum este bine și peste câteva zile vom culege foarte mulți bolnavi, vom avea cazuri grave.

Până la găsirea unui vaccin, măsurile de igienă, masca pe față, distanțarea socială, toate aceste măsuri vor continua și după ce trece valul. Acestea sunt măsuri de conviețuire cu virusul respectiv, care nu dispare, cel puțin nu vedem să fie semne în acest sens. Dacă aveam un vaccin era mult mai simplu, dar și după ce vom avea o relaxare a măsurilor, măsurile de igienă și distanțare socială vor fi menținute. Din acel moment, soluția este în mâinile populației, toți vor avea o responsabilitate foarte mare. ”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat atenționează: Nu EXISTĂ încă un tratament

Șeful DSU, Raed Arafat, anunță că nu există tratament pentru coronavirus, deși peste 1.200 de români s-au vindecat. „Încă nu avem un tratament 100% ca impact. Se folosesc medicamente care pot fi de un ajutor, dar nu există medicamente despre care să spunem că sunt 100% eficiente. Sunt unele care au tratat, dar se fa cercetări. Există două modalități de testare: testul și a doua e prin computer tomograf, care ne arată că plămânii au aspect de infecție cu COVID. Testele rapide care sunt pe bază de anticorpi nu sunt eficiente, trebuie teste PCR, dar acestea durează”, a declarat Arafat.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.