Schimbare MAJORA in ceea ce priveste pensiile romanilor

Ministrul Muncii se ține de cuvânt și aduce modificări importante actualei Legi a Pensiilor, eliminând astfel „neclaritățile” invocate în nenumărate rânduri atât pe rețelele de socializare, cât și în aparițiile televizate.

În proiectul de ordonanță pregătit de Ministerul Muncii se regăsește și o prevedere asupra căreia mulți cetățeni români au insistat în ultima perioadă.

Aceasta le oferă posibilitatea de a-și cumpăra vechimea în muncă pentru anii în care nu au avut contract și, implicit, nu au contribuit suficient în sistemul public. Plata contribuţiei de asigurări sociale se va realiza într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până cel târziu la data de 1 septembrie 2021.

Tot atunci ar urma să fie majorat punctul de pensie, însă nu cu 40%, cum prevede actul normal în forma sa actuală. „Guvernul ține seama de nevoile pe care le au pensionarii, de a-şi acoperi toate cheltuielile necesare”, a dat asigurări Violeta Alexandru.

Românii care nu pot ieși la pensie vor avea dreptul să cumpere vechime. Care sunt condițiile impuse de noua lege

Concret, noua lege se aplică persoanelor care nu sunt pensionare și pot efectua plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru o perioadă de cel mult șase luni. Totodată, odată cu încheierea contractului, aceștia vor trebui să îndeplinească anumite condiții.

Poate cumpăra vechime orice persoană care nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, obligaţia asigurării în sistemul public de pensii şi nici calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială.

Altfel spus, românii care vor să iasă la pensie şi nu îndeplinesc numărul de ani îşi pot recupera această perioadă, cumpărând vechime până la data de 1 septembrie 2021. Proiectul de ordonanță care completează Legea 127/2019 a fost lansat deja în dezbatere publică.

Lia Olguța Vasilescu dă de pământ cu ministrul Muncii pe tema Legii pensiilor

Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, Lia Olguța Vasilescu critică, însă, în termeni duri această decizie și susține că neclaritățile invocate de ministrul liberal sunt deja corectate. „Chiar nu o convinge nimeni să citească legea pensiilor și să nu mai tot bată câmpii?”, se întreabă retoric fostul primar al Craiovei.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *