Specialiștii susțin limitarea circulației noaptea! Răzvan Cherecheș: “Ar fi mai eficientă limitarea circulației după ora 18.00.”

În ultima perioadă, cazurile de infectare au crescut considerabil. Deși suntem în plină campanie de vaccinare, situația provocată de pandemie s-a agravat și autoritățile care se ocupă de gestionarea acestei crize au luat măsuri pentru a prevenire o tragedie.

Astfel, s-a decis limitarea circulației pe timpul nopții, ceea ce îi nemulțumește pe români. Specialiștii explică de ce este nevoie de astfel de măsuri și susțin că oamenii nu ar mai trebui să iasă pe străzi chiar de la ora 18.00.

Specialiștii încurajează limitarea circulației

În urma unei ședințe de ieri a CNSU, s-a decis ca starea de alertă să fie prelungită, iar circulația în afara locuinței să fie interzisă după ora 22, pentru a preveni răspândirea virusului. Scurtarea cu o oră a intervalului în care ne putem deplasa a adus numeroase nemulțumiri românilor, însă specialiștii explică de ce a fost nevoie de o astfel de schimbare.

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș spune că această măsură a fost una extrem de bună, având în vedere că multe studii arată că așa se contribuie la  scăderea ratei de transmitere a virusului. Totuși, nu se știe ce efect va avea. Autoritățile sunt nevoite să adopte măsuri ori de câte ori situația se complică, dar trebuie să fie foarte atente, să nu afecteze anumite domenii, precum afacerile.

Circulația ar trebui să fie interzisă de la ora 18.00

Cherecheș crede că limitarea deplasării de la ora 22.00 este o idee foarte bună, dar nu se știe dacă va fi foarte eficientă, pentru că diferența este de doar o oră. Astfel, specialistul crede că cea mai bună soluție ar fi ca toți românii să stea în case de la ora 18.00, pentru că abia atunci s-ar vedea efectul, dar problema este că românii ar fi foarte afectați de această măsură, majoritatea având activități de făcut la această oră.

Totuși, nici măsura adoptată acum nu este inutilă, pentru că noaptea, cei care au tendința de a umbla pe străzi sunt tinerii, care merg la petreceri și nu respectă distanțarea sau purtarea măștii.

„Ar fi fost mult mai eficient dacă, de exemplu, ar limita libertatea de mişcare după ora 6 seara, dar asta ar lovi masiv în afaceri, mulţi oameni lucrează până seara, deci ar fi foarte complicat de implementat. Şi atunci, fiecare oră în plus de limitare – diferenţa dintre 23.00 şi 22.00 – va fi mică, dar contribuie corespunzător. Care e grupul care ar circula după ora 10 sau 11 seara? Discutăm despre tineri, în principal. Prin această măsură se limitează petrecerile, consumul de alcool, nerespectarea purtării măştii sau a distanţării pe timpul nopţii”, a explicat Răzvan Cherecheş.

Admin