Testare națională de la 1 iunie. Anunțul oficial făcut acum de Nelu Tătaru

Nelu Tătaru, anunț: O testare la nivel național va începe după 1 iunie. Ministerul Sănătății dorește verificarea nivelului de imunizare a populației, dar și de răspândire a virusului.

Nelu Tătaru: testare națională de la 1 iunie

Ministerul Sănătății pregătește o testare la nivel național, pentru a verifica nivelul de imunizare a populației, dar și de răspândire a virusului COVID-19, a declarat ministrul Nelu Tătaru la Europa FM.

Procesul ar urma să se facă după 1 iunie, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății. Numărul de oameni testați va fi stabilit în funcție de evoluția epidemiei în țară până la acel moment. Se va ține cont și de focarele existente, precizează oficialul.

Declarațiile ministrului

„Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Naționalt pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației cât și cea a evoluției ulterioare.

Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia, sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată nu coborâm. Astăzi avem 331 de cazuri, dar în conteztul în care ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment.

Bugetul depinde și de testele care ar putea fi serologice, sau și moleculare. În funcție și de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, dar pe care îi căutam în anumite focare”, a declarat ministrul Tătaru.

Alba Iulia, primul județ care a început testarea în masă

Județul Alba este primul județ care a început testarea în masă a populației. Primii testați vor fi angajații din instituțiile publice din oraș, apoi populația. DSP Alba va elabora un model științific de realizare a eșantioanelor, așa încât gradul de acoperire a testării să fie cât mai ridicat. Metoda are la bază protocoalele Organizației Mondiale a Sănătății și Universității Ben-Gurion din Israel.

Admin

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *