UPDATE/ Informare meteo de furtuni! Prăpăd în țară după inundații

UPDATE/ Avertizare meteo cod portocaliu de ploi și vijelii în intervalul 20 iulie ora 10.00 – 21 iulie ora 03.00.

În cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei, Maramureșului și a zonei montane, vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35…50 l/mp și izolat peste 60…80 l/mp.

Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată – 20 iulie, ora 10:00 – 21 iulie, ora 03:00

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Meteorologii au emis și  o informare meteo de instabilitate atmosferică valabilă miercuri 21 iulie, în intervalul orar 03.00-22.00.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, mai ales după-amiaza și seara, local în zona de munte, precum și în nord-estul, centrul și sud-estul țării. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20-30 l/mp și izolat 40-45 l/mp.

Știrea inițială. Previziunile meteorologilor s-au adeverit. A fost rupere de nori, luni seară, în mai multe zone din țară. Cantitățile de apă au atins cote maxime, iar de aici până la inundații a mai fost doar un pas. Una dintre cele mai afectate zone din țară a fost orașul Bușteni. Acolo, o rupere de nori a provocat inundații în mai multe case, dar și într-un supermarket.

Ploaia a făcut ravagii. Drum paralizat după o viitură

Primarul orașului Bușteni a declarat marți dimineață, la Digi24 că, în urma ploilor de luni, 19 iulie, peste 100 de locuințe din oraș au fost inundate. Ruperea de nori a avut loc în masivul Bucegi, iar urmările au fost dezastruoase.

Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, circulaţia rutieră este blocată pe DN 1 la km 130, Buşteni, ca urmare a scurgerilor de apă şi a aluviunilor care au ajuns pe carosabil.

Traficul este deviat prin zona Zamora.

Furtună a fost și în estul țării, dar și în vest. La Cluj Napoca, pompierii au intervenit pentru a înlătura efectele fenomenelor meteo extreme.

Furtuna a distrus acoperișuri, a rupt cabluri de curent, a pus arbori la pământ, a inundat subsoluri și a avariat conducte de gaz.

Cum se anunță vremea în România. Cod portocaliu de ploi

Meteorologii au emis marți, 20 iulie, un cod portocaliu de averse torențiale ce vor depăși 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificari ale vântului.

Codul expiră la ora 09.00.

Este vizat județul Satu-Mare cu localitățile: Negrești-Oaș, Bixad, Medieșu Aurit, Supur, Călinești-Oaș, Orașu Nou, Culciu, Bogdand, Beltiug, Viile Satu Mare, Apa, Socond, Crucișor, Homoroade, Valea Vinului.

Admin